Thursday, Jan. 18, 2007 - Nihongo ga jouzu ni naritai desu

Seriously I don't know what or how to write here anymore. Lama giler seh tinggalkan benda ni sampai skill pun dah hilang.

Semalam ialah speak japanese day for me. I've been attending free one-to-one tutoring with a volunteer at the city hall. This is my 2nd tutor. Her name is Watanabe-san, a 52 years old who look early 40s. Trust me, the japanese women are all ageless. Yang muka2 60 tu sebenarnya sure dah 80s. Memang life expentancy for Japanese is 80++ pun.

The class starts at 11. I lebih kepada nak bercakap sebab memang tak berpeluang sangat menggunakan bahasa jepun dalam kehidupan harian. Either English or Malay for me everyday. Tapi dia ajar juga grammar. Most of the session, she does the speaking, I do the searching for words in the electronic dictionary. Susah nak faham sangat kalau vocab tak cukup.

I still can't spring a complete sentence. Kalau orang tu cakap slow2 dan guna words yang simple, I boleh faham. Tapi nak balas balik, agak kepayahan. Selalu mengalami amnesia, hilang benda apa yang dicakapkan. Bilalah nak pandai ni. uwaaaaaa.

Habis at 1230. Once in a while kitorang gi lunch sesama, dia belanja of course. Then, I gi.. jeng jeng jeng. karaoke. eh bukan sebarang menyanyi okay, hendak memantapkan pulak pembacaan kanji dan hiragana I. hehehhe. For 5 straight hours I sang alone. Memang kerja giler. I sang all the songs on the ranking and a few others. Dah tak tahu nak nyanyi apa, baru nyanyi lagu omputih. Sampailah suara serak2 basah seksi. Awww suka.

cheura - aku rindu kamu juga. ko pun sama update setahun sekali!

kamm - of course i still remember you. I still read your diary. University life SUX SUX SUX. End of report.hehe.

eridanus - hehehe. tu no tipon lama aku ek? sudah lama sudah lupa. Nak resepi miso shiru? aku selalu buat tapi guna bahan2 jepun. nanti aku letak kat sini, ko pandai2 aaar cari kat Jusco ker. ILU22222.

spyz - ba ba chaaaaaaaaak!

huneydew - sila sila. curilah apa yang berkenan :)

kieli at 11:53 A.M.

|

---------------------------------------------

previous | next